Calendarul lucrarilor agricole in luna Decembrie

 

CULTURA PLANTELOR DE CAMP

  • Daca timpul este prielnic, se efectueaza araturi adanci pe suprafetele neinsamantate;
  • Se elimina apa de pe terenurile mai joase;
  • Se face verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna;
  • Se aplica ingrasamintele minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima;
  • Daca araturile nu au fost facute in toamna, tot acum se transporta gunoiul in camp, se face imprastierea lui si incorporarea sub brazda;
  • Se incorporeaza mai adanc, pana la 30 cm, pe terenurile usoare (nisipoase) si in zonele secetoase si mai putin adanc, pana la 18 - 25 cm pe terenurile grele, reci si in regiunile umede;
  • Gunoiul se foloseste cu precadere pe solurile sarace in humus, pe cele nestructurate sau cu structura degradata, pe cele grele (argiloase) pe care le afaneaza, pe cele usoare (nisipoase) carora le imbunatateste caracteristicile de retinere a apei;
  • Fertilizarea cu gunoi de grajd se recomanda a fi facuta de catre fermierii care cunosc carentele pamantului pe care il lucreaza, deci efectueaza periodic analize de sol. Atentie: Nu se aplica gunoi de grajd in perioada cuprinsa intre aparitia primului si ultimul inghet;
  • Eficienta gunoiului de grajd este mai mare daca se completeaza prin amestec cu ingrasaminte minerale, in special cu cele fosfatice. Acesta permite si reducerea normelor de aplicare, fara ca sporul de productie sa scada;
  • Nu trebuie neglijat nici controlul graului supus pastrarii, prin introducerea mainii pana la atingerea bazei vracului de boabe. Acest control este efectuat in cazul in care fermierul nu dispune de siloz, unde aerisirea se face automat;
  • Daca se semnaleaza usoare procese de incalzire, in zilele reci si uscate se procedeaza la vanturare a gramezilor de boabe. Aceasta se face cu lopeti de lemn, iar boabele astfel racite se vor pastra bine pana vara urmatoare.

 

LEGUMICULTURA

  • Se indeparteaza frunzele ingalbenite ale plantelor din grupa brassicas (varza, conopida, gulie) de iarna deoarece acestea pot adaposti boli si daunatori;
  • Se intocmeste planul de culturi;
  • Se aduna resturile vegetale intr-un spatiu pentru compostare, devenind astfel un ingrasamant organic pretios pentru recolta urmatoare;
  • Se realizeaza ultimele araturi pentru salata, ridichii de luna (soiuri de toamna-iarna) in camp;
  • Se colecteaza si se eticheteaza semintele pentru anul viitor. Tot acum se aleg si soiurile sau hibrizii care vor fi folositi in cultura urmatoare;
  • Se face controlul silozurilor de legume care la nevoie se sorteaza.

 

POMICULTURA

  • Se poate efectua primul tratament de iarna;
  • Se recolteaza nucile, migdalele si gutuile. Tot acum sunt adunate si perele care sunt pastrate peste iarna;
  • Dupa recoltare se aduna frunzele stricate ramase sub pomi, deoarece reprezinta o sursa de infectie pentru recolta anului urmator;
  • Se protejeaza pomii fructiferi impotriva rozatoarelor;
  • Iarna se pot aplica ingrasaminte chimice ce asigura nutritia pomilor si duc la obtinerea unor cantitati de fructe de foarte buna calitate. Se pot aplica ingrasaminte cu fosfor, potasiu, calciu si azot;
  • In perioadele cand se inregistreaza temperaturi pozitive se pot aplica tratamente chimice de combatere a bolilor rezistente si a daunatorilor. Se pot aplica tratamente cu produse pe baza de cupru cu concentratii de pana la 5%;
  • De asemenea, cand sunt temperaturi mai mari de 0oC se poate aplica un tratament pentru insecticide;
  • Daca nu au fost aplicate lucrari de intretinere ale solului se mai pot aplica araturi;
  • Incepand cu a doua parte a iernii, chiar daca exista zapada pe sol, se pot incepe taierile din coroana pomilor la speciile mai putinsensibile la ger, precum merii;
  • Se planteaza ramurele de zmeura cat acestea sunt inca in stare latenta;
  • Daca plantatia de capsuni este mai mare de 3 ani, acum se planteaza noi stoloni de capsuni. Capsunii imbatraniti pot retine boli si daunatori si isi pierd din vigoare si productivitate.

 

VITICULTURA

  • In sol se incorporeaza ingrasamintele cu fosfor si potasiu;
  • Se incheie lucrarile de protejare a butucilor contra gerurilor.

 

CRESTEREA ANIMALELOR

  • Se aplica masurile sanitar-veterinare prevazute pentru aceasta luna;
  • Se face miscarea zilnica a animalelor cand timpul o permite;
  • Tot acum se fac ultimele verificari la adaposturile pentru stabulatie din timpul iernii;
  • Trebuie sa se aiba in vedere ca, sub nicio forma, sa nu ploua sau ninga pe animale. Curentii de aer nu trebuie sa sa depaseasca 1m/s. Este foarte important acest aspect si astfel sunt evitate imbolnavirile care pot duce la pierderi importante;
  • Si lumina este un factor extrem de important, avand in vedere ca influenteaza prin lipsa functionarea glandei tiroide a animalelor, putand favoriza depunerea excesiva a grasimii. Iluminarea adaposturilor se face natural, prin intermediul radiatiilor solare sau artificial cu ajutorul lampilor incandescente;
  • Se supravegheaza evolutia gestatiei la ovine.

 

IN SERA

  • Se curata si se dezinfecteaza sera cu dezinfectant horticol pentru a nimici orice daunatori care ar putea nimici orice daunatori care ar putea supravietui peste iarna;
  • Se curata zapada de pe sera si rame pentru a impiedica eventualele pagube pe perioada iernii cauzate de presiunea exercitata de zapada;
  • Robinetele de aer se izoleaza si li se opreste sursa de alimentare. De asemenea, se ambaleaza furtunurile care nu sunt necesare;
  • Se aeriseste sera in zilele mai calduroase pentru a reduce umiditatea si riscul aparitiei bolilor;
  • Se planteaza bulbi in ghivece mari, care vor putea fi transferati in gradina in primavara urmatoare pentru a putea umple eventualele goluri;
  • Afidele se pot instala pe perioada iernii pe plante, deci este nevoie de o atentie sporita. Se indeparteaza cu mana sau se foloseste insecticid;
  • Se protejeaza crengutele  de curentii de aer reci si lasati solul sa se usuceintre udari pentru ca inflorescenta acestora sa reziste de la Craciun pana tarziu in ianuarie.

 

APICULTURA

  • Se face supravegherea si controlul modului cum ierneaza familiile de albine o data la 2-3 saptamani, prin controale auditive (ascultare) pentru perceperea si interpretarea zumzetului albinelor si aprecierea resturilor gasite (pe foaia de control a stupului sau in urma preluarii cu ajutorul unei sarme indoite in unghi drept);
  • Interventiile in stup se vor face in spatii incalzite numai atunci cand se constata lipsa rezervelor de hrana, imbolnavire sau alte stari anormale care nu pot fi inlaturate in conditii de stupina;
  • Mortalitatea exagerata in urma analizei foii de control arata faptul ca familia de albine fie a iernat cu prea multe albine varstnice, fie ca urmare a uzurii organismului cauzata de o boala;
  • Prezenta albinelor mucegaite, umede arata ca in stup exista o ventilatie precara;
  • Albinele cu abdomenul umflat si petele de diaree la urdinis sau de pe scandura de zbor arata ca in stup sunt provizii de calitate proasta sau conditiile de iernare sunt nefavorabile, nelinistind albinele si sporind consumul de hrana. Aceasta situatie poate crea premiza aparitiei nosemozei;
  • Se face prevenirea deranjarii si nelinistirii albinelor de pasari de curte, ciocanitori, pitigoi;
  • Inlesnirea si supravegherea unor zboruri spontane de curatire ale albinelor in ferestrele calde ale lunii (cand temperatura depaseste 13-14oC), dupa ce vatra a fost curatita de zapada si albina moarta de la urdinis a fost indepartata, pot fi ridicate capacele si stelutele stupilor pentru ca razele soarelui sa incalzeasca direct podisoarele. In limita posibilitatilor, stupii umbriti pot fi mutati in locuri insorite;
  • Se indeparteaza fara zgomot zapada si gheata formate pe scandurelele de zbor si pe capacele stupilor;
  • Se protejeaza stupina contra curentilor reci de aer prin perdele, garduri realizate din diverse materiale anterior.

Fii mereu la curent cu ofertele si noutatile GLIA