Calendarul lucrarilor agricole in luna Noiembrie

 

CULTURA PLANTELOR DE CAMP

• Se finalizeaza lucrarile de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole;
• Cea mai importanta activitate a lunii noiembrie este pregătirea terenului pentru campania de primavara;
• Se eliberareaza suprafetele agricole de resturile vegetale;
• Este indicat ca toate terenurile agricole să fie arate inainte de intrarea in iarna;
• Odata cu pregatirea terenului, se aplica 20 – 30 tone gunoi de grajd/ha, o data la 3 – 4 ani si ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu, in cantitate de 40 – 60 kg substanta activa/ha;
• Aratura se efectueaza, in functie de sol, la 18 – 20 cm adancime, cu precizarea ca pe solurile cu o vegetatie prea inalta se procedeaza mai intai la o maruntire a acesteia cu grapa cu discuri;
• Se finalizeaza pregatirea patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
• Se ingrijesc semanaturile de toamna cum ar fi rapita sau graul.

 

LEGUMICULTURA

• In aceasta perioada se efectueaza lucrari de recoltare la legumele radacinoase, varzoase si se pregatesc spatiile pentru depozitarea acestora pentru perioada noiembrie-aprilie;
• Se aduna resturile vegetale intr-un spatiu pentru compostare, devenind astfel un ingrasamant organic pretios pentru recolta urmatoare;
• Se realizeaza araturile de toamna imediat ce culturile de legume din risque viagra camp sunt recoltate;
• Se finalizeaza recoltatul fasolei si mazarei. Truc! Planta se taie de la nivelul solului iar radacinile sunt lasate in pamant. Aceasta metoda pastreaza azotul care este eliberat treptat pe masura ce radacina se descompune;
• La culturile de ceapa verde, usturoi verde se procedeaza la desfiintarea culturii anterioare si nivelarea de exploatare;
• Intretinerea culturilor de tomate, ardei si castraveti, ciclul al-II-lea din solar;
• Se continua semanaturile pentru salata, ridichii de luna (soiuri de toamna-iarna) in camp;
• Se colecteaza si se eticheteaza semintele pentru anul viitor. Tot acum se aleg si soiurile sau hibrizii care vor fi folositi in cultura urmatoare.

 

VITICULTURA

• Se pregatesc spatiile si vasele necesare pentru depozitarea vinului;
• In sol se incorporeaza ingrasamintele cu fosfor si potasiu;
• Se incheie lucrarile de protejare a butucilor contra gerurilor;
• Se vor completa golurile existente in plantatii, daca este cazul;
• Se incheie clasarea si stratificarea vitelor din scoala de vite;
• Se continua desfundatul terenurilor destinate plantarii.

 

POMICULTURA

• Se recolteaza nucile, migdalele si gutuile. Tot acum sunt adunate si perele care sunt pastrate peste iarna;
• Dupa recoltare se aduna fructele stricate ramase pe pomi sau sub pomi, deoarece reprezinta o sursa de infectie pentru recolta anului urmator;
• Aplicati o imbaiere trunchiului si ramurilor pomilor fructiferi pentru a distruge daunatorii care hiberneaza peste iarna;
• In aceasta perioada taierile se aplica numai semintoaselor si neaparat dupa ce pomii se “dezbraca” de toate frunzele;
• Se elimină ramurile uscate, rupte sau ranite;
• Indepartam ramurile care se ating sau se intercaleaza;
• Lipsa unei toaletari a pomilor fructiferi se rasfrange asupra performantei de rod a livezii. Astfel, pomii se vor supraincarca cu fructe, care vor ramane mici, urmand ca anul urmator sa nu mai rodeasca sau sa produca o roada mai saraca.

 

CRESTEREA ANIMALELOR

• Se aplica masurile sanitar – veterinare prevazute pentru această luna;
• Tot acum se pregatesc adaposturile pentru stabulatie din timpul iernii;
• Trebuie sa se aiba in vedere ca sub nicio forma sa nu ploua pe animale. Curentii de aer nu trebuie să depaseasca 1m/s. Este foarte important acest aspect si astfel sunt evitate si imbolnavirile care pot duce la pierderi enorme;
• Si lumina este un factor extrem de important, avand in vedere ca influenteaza prin lipsa functionarea glandei tiroide a animalelor, putand favoriza depunerea excesiva a grasimii. Iluminarea adaposturilor se face natural, prin intermediul radiatiilor solare sau artificial, cu ajutorul lampilor incandescente.

Fii mereu la curent cu ofertele si noutatile GLIA