Calendarul lucrarilor agricole in luna Februarie

CULTURILE DE CAMP

  •  Este un moment bun pentru a incepe aprovizionarea cu seminte de semanat, ingrasaminte, insecticide, fungicide;
  • Se pregatesc utilajele agricole pentru campania de primavara (semanatori, utilaje de erbicidat, masinile de distribuit ingrasaminte;
  • Se face analiza semintelor, conditionarea si tratarea acestora;
  • Pe terenurile cu expozitie sudica sau pe cele nisipoase, daca pamantul nu este inghetat, incepe efectuarea araturii;
  • In celelate zone, se mai poate efectua inca aratura din ferestrele iernii, desi aceasta este preferabil sa se efectueze cat mai catre inceputul iernii pentru a reduce la minimum pierderile de apa din sol, aratura din acest sezon se poate face doar cand pamantul nu este inghetat sau inghetat superficial;
  • In locul de depozitare al produselor se face controlul produselor depozitate, se iau masuri de ingrijire suplimentara;
  • Se fac verificarile in teren pentru fiecare cultura in parte, iar acolo unde plantele au suferit din cauza gerului se poate interveni cu tratamente pentru a salva ce se mai poate;
  • Daca vremea este calda si apar baltiri de apa, se evacueaza apa prin realizarea unor canale de scurgere.

 

LEGUMICULTURA

  •  Se produc rasadurile si se pregateste materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salata, varza timpurie si altele);
  •  Legumicultorii care au sera pot sa inceapa plantatul tomatelor si ardeiului, pentru cultura fortata;
  • Tot in aceasta luna, se pregatesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-incoltire: are loc operatia de dezinfectare, asigurarea conditiilor pentru fortare, aerisire si umiditate). Normele cantitative pentru fortare sunt de 250 kg/mp, ceea ce necesita 12-15 mp pentru un hectar de cultura.
  • De asemenea ,tot in aceasta perioada se executa pregatirea rasadnitelor pentru repicat. In acest sens , se vor face urmatoarele lucrari: se va pregati amestecul de pamanturi; se va dezinfecta amestecul( formalina 40%, solutie 2-3 %, 30 l/mp, si sulfat de cupru, solutie 2-3%, 30l/mp.), care se lasa sa actioneze timp de 7 zile, cu un repaus de 14 zile, transport amestec (7 mp pentru rasadurile necesare la un hectar) si umplut ghivecele sau confectionat cuburi nutritive pentru repicat( 65-75 mii bucati pentru rasadurile necesare la un hectar);
  • Tot in aceasta perioada se pregatesc rasadnite pentru semanat tomatele timpurii, prin confectionarea patului cald, cu dimensiuni de 56-60 cm grosime, in functie de conditiile naturale, instalat tocurile, asezat ferestrele, urmarind evolutia temperaturii in rasadnita;
  • In ceea ce priveste prepararea amestecului de pamanturi, acestea pot avea diferite compozitii, de exemplu: pentru tomate timpurii : 50% mranita, 25% pamant de telina, 25 % nisip;
  • Dupa ce s-a incalzit se executa pregatirea amestecului in vederea semanatului; solul se marunteste ,se niveleaza, se marcheaza randurile pentru semanat, dupa urmatoarele reguli: 5-6 cm distanta intre randuri si 0,15-1 cm adancime;
  • Urmeaza semanatul la 5-6 cm intre randuri si 1-2 cm intre seminte pe rand. Epoca optima de semanat pentru tomatele timpurii este 20 februarie-1 martie. Norma de samanta este de 0,3 kg de samanta pentru asigurarea rasadului necesar la un hectar, ceea ce inseamna 60-65 de mii fire de rasad.

 

POMICULTURA

  •  Daca timpul permite, se pot executa taieri de fructificare la speciile de samantoase;
  •  In zilele cu temperatura de 3-4 grade Celsius (in pauzele dintre inghet) se stropesc toate speciile de pomi fructiferi. Primele doua tratamente de iarna se fac la un interval de cel putin zece zile;
  •  Se inlatura prin tariere lastarii crescuti de la radacina (drajonii);
  •  Cand terenul este inca inghetat, se transporta gunoiul de grajd in livada.

 

     VITICULTURA

  • Acum se procură materialul necesar pentru mijloacele de sustinere, pesticidele, ingrasamintele chimice, material de legat;
  • Se repara uneltele si aparatura;
  • Se continua lucrarile neefectuate in luna ianuarie din cauza vremii nefavorabile;
  • Se face controlul viabilitatilor „ochilor” in viile roditoare (cu proba de coarda pentru fiecare sector);
  • Se incepe instalarea spalierului in plantatiile noi infiintate;
  • Se stabileste necesarul de vite pentru noile plantatii programate. Acestea se procura si se stratifica provizoriu, in nisip, in vederea plantarii;
  • La finele lunii februarie se incepe taiatul vitei de vie (temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade Celsius).

 

   CRESTEREA ANIMALELOR

  • Pregatirea compartimentelor pentru fatari la ovine, care sa asigure conditii de igiena, temperatura, umiditate si lumina;
  • Tot la ovine incep si tratamentele care se fac de obicei in aceasta perioada;
  • Se verifica permanent sursele de apa si conductele de transport pentru a evita inghetul acestora;
  • Se asigura necesarul de furaje, apa si se completeaza sau se suplimenteaza in functie de situatie;
  • In zilele cu temperatura mai ridicata, fara inghet extrem se asigura un program de miscare pentru animale.

 

   APICULTURA

  • Verificarea periodica a stupinei pentru prevenirea deranjarii si nelinistirii familiilor de albine ca urmare a atacului unor animale sau pasari;
  • Indepartarea fara zgomot a ghetii si a zapezii neafanate de pe scandurelele de zbor ale stupilor;
  • Desfundarea urdinisurilor de albinele moarte si pregatirea vetrei de stupina pentru zborurile de curatire;
  • Stimularea efectuarii zborului de curatire. Zborul de curatire al familiilor de albine da informatii pretioase despre starea de sanatate a familiei de albine, astfel:
    - familiile puternice il efectueaza pe parcursul a 30-40 minute;
    - un numar redus de albine la zbor arata ca familia este slaba sau bolnava;
    - albinele care au un comportament de parca ar cauta ceva, fiind asezate pe peretii stupului arata ca familia nu are matca;
    - albine cu abdomenul umflat sau aparitia fecalelor pe scandurica de zbor denota faptul ca in stup exista miere in fermentatie sau albinele sunt bolnave de nosemoza;
    - prezenta resturilor de ceara in cantitate mare la urdinis, pe scandurica de zbor arata ca familia de albine a fost atacata de şoareci;
    - daca din familie nu ies albine, iar la lovirea cu mana a peretelui din fata al stupului acestea nu reactioneaza, inseamna ca familia a pierit. Acesti stupi se inchid la urdinis pentru a nu patrunde albinele hoate la inceputul primaverii.
  • Pentru stimularea si controlul zborului de curatire, in zilele insorite ale lunii februarie se poate inlatura impachetajul existent al stupilor si chiar capacele stupilor;
  • Continuarea supravegherii modului cum ierneaza familiile de albine prin analiza zumzetului albinelor (controale auditive periodice) si analiza „foii de control” pusa pe fundul stupului ori de cate ori timpul permite acest lucru;
  • Completarea rezervelor de hrana la familiile ce au rezerve insuficiente prin administrarea de turte din pasta de miere si zahar pudra, serbet administrat sub forma de turte sau zahar candi;
  • Pentru prevenirea nosemozei este bine ca turtele de zahar sa fie preparate cu extracte de plante (tip Protofil), doza fiind de 340 ml/10 kg de pasta obtinuta, avand grija ca Protofilul sa fie bine omogenizat in sirop sau miere si apoi sa fie adaugat la zaharul pudra;
  • Foarte importante pentru dezvoltarea familiilor de albine, turtele proteice, nu se vor administra in aceasta luna daca, la cel puţin 2 saptamani de la administrarea acestora, timpul nu permite efectuarea zborurilor de curatire, situatie greu previzibila; de aceea, pentru mai multa siguranta, este bine ca aceste turte să fie administrate incepand cu a doua jumatate a lunii martie;
  • Completarea proviziilor se poate face si cu rame cu miere de la rezerva sau de la familiile unde se apreciaza ca exista un excedent (prin rapida apreciere a greutatii stupului); familia in cauza este introdusa intr-o incapere incalzita, se deschide si despacheteaza usor, se observa pozitia ghemului si se amplaseaza fagurii cu hrana lateral ghemului, astfel incat albinele sa ia contactul cu acesta;
  • Administrarea turtelor sau zaharului candi se face direct pe vatra stupinei in cantitate de 700g-1kg/familie de albine, la interval de 2-3 saptamani in functie de rezerva de hrana existenta in faguri si de consum;
  • Continuarea lucrarilor care tin de asigurarea materialului si echipamentului apicol pe anul in curs, in functie de productia planificata (repararea, curatirea, dezinfectarea, vopsirea stupilor, incheierea si insarmarea ramelor, achizitionarea necesarului lipsa).

Fii mereu la curent cu ofertele si noutatile GLIA