Calendarul lucrarilor agricole in luna Iunie

CULTURA PLANTELOR DE CAMP

 

  • Finalizarea lucrarilor de intretinere la porumb, floarea-soarelui, soia etc.;
  • Administrarea faziala (pe rand) a ingrasamintelor chimice;
  • Identificarea pe teren a loturilor seminciere si recunoasterea lor de catre organele abilitate;
  • Urmarirea fazelor de vegetatie la cerealele paioase in vederea stabilirii momentului optim de recoltare;
  • Pregatirea campaniei de vara prin: repararea utilajelor (combine, prese, remorci), dotarea formatiilor de lucru cu ateliere mobile de reparatii, pichete PSI, efectuarea instruirilor de protectia muncii, aprovizionarea cu piese de schimb;
  • Declansarea recoltarii orzului;
  • Recoltarea gramineelor si leguminoaselor perene, strangerea si depozitarea fanului.

 

 

LEGUMICULTURA

 

  • Prasit pe rand si intre randuri la culturile: tomate, ardei, patlagele, vinete, ceapa, usturoi, castraveti, dovlecei, pepeni si verdeturi;
  • Executarea lucrarii de palisat (legat) si copilit la tomatele timpurii, de regula decadal, executat carnitul plantelor, de regula dupa patru inflorescente;
  • Irigat toate culturile infiintate prin rasad si semanat direct, cu norme de 150-300 l apa/ha;
  • Aplicat tratamentele pentru combaterea agentilor patogeni si daunatorilor la toate culturile, cand este necesar, la avertizarea Inspectoratului de Protectia Plantelor;
  • Fertilizat fazial cu ingrasaminte chimice la culturile de vara: tomate, ardei, patlagele, vinete etc.;
  • Recoltat: mazare de gradina, cartof timpuriu, varza timpurie, conopida timpurie, tomate timpurii, legume verdeturi, s.a.;
  • Comercializarea productiei.

 

 

POMICULTURA SI VITICULTURA

 

  • Lucrari de intretinere prin prasile mecanice si manuale;
  • Fertilizarea cu ingrasaminte chimice;
  • Efectuarea lucrarilor de stropire in vii si livezi, in vederea combaterii bolilor si daunatorilor specifice perioadei, la avertizare;
  • Recoltarea fructelor din speciile ajunse la maturitate fiziologica (cais, cires, visin, mere si pere de vara) si comercializarea lor.



CRESTEREA ANIMALELOR

 

  • Bovinele ies la pasunat pe pasunile amenajate in jurul fermelor sau pe cele comunale;
  • Recoltarea fanetelor;
  • Terminarea alcatuirii turmelor de oi care pleaca pe pasunile alpine;
  • Se termina tunsul oilor si imbaierea lor;
  • Se sorteaza lana dupa calitate si incepe predarea ei la beneficiari;
  • Incepe impartirea laptelui de oaie pe proprietari, in functie de efectivele detinute de fiecare;
  • Incepe procurarea cerealelor si a paielor din fermele unde a fost declanasata lucrarea de recoltare a acestora;
  • Se recolteaza si se extrage mierea de salcam si se asigura rezervele de miere in faguri pentru iarna urmatoare;
  • Se executa conditionarea mierii si se extrage ceara;
  • Incepe livrarea primelor cantitati de miere catre beneficiari.

Fii mereu la curent cu ofertele si noutatile GLIA