Calendarul lucrarilor agricole in luna Martie

CULTURILE DE CAMP

 

  • Incheierea araturilor pe terenurile ramase nearate sub brazda;
  • Fertilizarea culturilor de cereale paioase;
  • Semanatul culturilor din epoca I, respectiv a plantelor care au temperatura minima de germinatie intre 1-5 °C, pe parcursul lunii martie, odata cu zvantarea terenului, cand se poate intra fara a se tasa terenul, trebuie sa efectuam pregatirea terenului si semanatul plantelor din epoca I; ovaz, grau de primavara, orzoaica de primavara, mazare, borceag, trifoi, lucerna.

 

LEGUMICULTURA

 

  • Daca terenul permite, se poate intra cu utilajele, se incepe pregatirea patului germinativ pentru infiintarea culturilor din prima urgenta cand temperatura in sol este 2-4 °C (1-20 III): ceapa, spanac, mazare, morcov, ridichi, patrunjel;
  • Cand temperatura din sol este de 4-6 °C, se infiinteaza cultura de sfecla rosie, iar cand temperatura este de 8-10 °C, se infiinteaza culturile de tomate si fasole;
  • In spatiile protejate se aplica lucrari de ingrijire asupra rasadurilor de tomate, ardei, vinete, varza, conopida, salata etc., iar intre 1-10 martie se efectueaza infiintarea culturilor de varza timpurie, conopida timpurie. In a doua decada a lunii martie (10-20 III) se planteaza si tomatele. Se fac semanaturi pentru producerea rasadurilor de tomate de vara-toamna, ardei, gogosari, vinete, castraveti aplicand lucrari de ingrijire corespunzatoare.

 

POMICULTURA

 

  • Tratamentele fitosanitare, la avertizare se fac cu produse pentru combaterea rapanului, fainarii, paianjenilor, afidelor etc.;
  • Lucrarile solului se fac imediat dupa topirea zapezii, cand solul s-a zvantat. Este necesara o afanare superficiala in vederea mentinerii unei cantitati mai mari din apa acumulata in perioada de toamna-iarna;
  • Administrarea ingrasamintelor organice descompuse (gunoi de grajd), care au un efect favorabil atat asupra pomilor fructiferi, cat si asupra insusirilor fizice ale solului;
  • Lucrarile de taiat se continua la toate speciile cu exceptia piersicului si caisului la care lucrarea se aplica la sfarsitul perioadei, dupa trecerea pericolului revenirii gerului si a brumei tarzii;
  • Combaterea golurilor.
  • VITICULTURA
  • Inainte de taierile de rodire se executa controlul iernarii vitei de vie, stabvilind pierderile de ochi;
  • Se aplica taierile in uscat, cu scopul de a mentine forma butucului, mentinerea productiei la un nivel relativ constant, reglarea proceselor de crestere si rodire, obtinerea unei productii de buna calitate, usurarea efectuarii celorlalte lucrari agrotehnice;
  • Copcitul se executa pentru a suprima radacinile formate din altoi;
  • Se revizuiesc mijloacele de sustinere;
  • Se dirijeaza coardele lasate la taiere;
  • Se executa afanarea de primavara, incorporand ingrasaminte organice in sol.
  • CRESTEREA ANIMALELOR
  • Inventarierea resurselor furajere existente pana la noua recolta, conconitent cu aplicarea unor masuri de furajare optima, in functie de cerintele fiziologice pe specii si categorii de animale;
  • Asigurarea miscarii la animale, in special la bovine;
  • Urmarirea fatarilor la ovine si asigurarea unui regim de furajare optim pentru mieii obtinuti in lunile ianuarie si februarie;
  • Inceperea incubatiei traditionale a oualelor de gaina in gospodaria taraneasca;
  • Stimularea si supravegherea zborului general de curatire a familiilor de albine.

Fii mereu la curent cu ofertele si noutatile GLIA